UPOZORENJE! Stranica koristi kolačiće i slične tehnologije.

Ako ne promijenite postavke preglednika, znači da se slažete. Saznajte više

Razumijem
Kolačići su malene datoteke koje se pospremaju na računalo dok surfamo internetom, obično se to događa kada prvi puta posjetimo neku web stranicu. Web stranice pomoću kolačića mogu zapamtiti Vaše aktivnosti ili postavke i sljedeći puta kada posjetite istu stranicu mogu ih automatski primjeniti. Web stranica “zna” da ste već bili ovdje i u nekim slučajevima prilagođava ono što vidite na ekranu. Na primjer, mogu se koristiti kako bi zapamtili sadržaj Vaše košarice u webshopu. Mogu se koristiti za spremanje lozinki ili formi koje ste ispunili (na primjer kada upisujete svoje ime ili adresu na web stranicama). Neki kolačići su složeniji, mogu zapamtiti koliko vremena provodite na svakoj stranici nekog portala ili na koje linkove sve klikate. Generalno gledajući svrha kolačića je dobronamjerna, nisu štetni i ne mogu nositi viruse te omogućuju da korisnik ima bolje iskustvo prilikom surfanja.

IZVORNO HRVATSKO

Picture1
 

Transparentnost – rezultati istraživanja


    Čestitamo našim korisnicima koji su ostvarili najvišu ocjenu u istraživanju transparentnosti regionalnih i lokalnih proračuna.

    Institut za javne financije je u novom istraživanju transparentnosti regionalnih/lokalnih proračuna  koje je proveo u periodu od studenog 2020. do travnja 2021. utvrdio da se sve veći broj jedinica lokalne samouprave pridržava Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija.
U skupinu najviše ocijenjenih jedinica lokalne samouprave prema kriterijima lake dostupnosti ključnih proračunskih dokumenata na mrežnim stranicama najviše ocjenjeni naši korisnicu su gradovi:

Bakar, Benkovac, Cres, Čabar, Delnice, Koprivnica, Korčula, Kraljevica, Krk, Nova Gradiška, Opatija, Pula, Sisak i Vrbovsko
te općine:

Baška, Davor, Dobrinj, Dubrovačko primorje, Fažana, Jelenje, Konavle, Kostrena, Lovran, Matulji, Okučani, Omišalj, Raša, Ravna Gora, Vir, Viškovo, Zlatar Bistrica, Župa dubrovačka.

    Ocjenjivanje transparentnosti se vršilo analizom mrežnih stranica jedinca regionalne i lokalne samouprave temeljem kriterija lake dostupnosti sljedećih dokumenata:
        •    izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2019.;
        •    izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2020.;
        •    prijedlog proračuna za 2021.;
        •    izglasani proračun za 2021.;
        •    proračunski vodič za građane za 2021.

    Kako navode autori istraživanja sama objava ključnih proračunskih dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom k višim razinama transparentnosti neophodnim za konstruktivno sudjelovanje građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava.

Poveznica na istraživanje Instituta za javne financije

 NOVO U PONUDI - Transparentnost

    Primjer transparentnog pregleda podataka o isplaćenim sredstvima iz gradskog proračuna našeg korisnika Grada Krka: TRANSPARENTNOST

    S ciljem da svojim korisnicima omogućimo transparentni prikaz i pregled sredstava isplaćenih iz gradskog proračuna razvili smo web aplikaciju koja omogućuje lokalnim samoupravama da građanima ponude jednostavan i cjelovit uvid u svaku pojedinačnu transakciju iz lokalnog proračuna. Preduvjet za ovakvu mogućnost je korištenje jedinstvene baze podataka zajedno s knjigovodstvima proračunskih korisnika jedinice lokalne samouprave.

    Prednost korištenja jedinstvene baze podataka te zajedničkog informatičkog sustava je dnevni uvid u konsolidirani gradski proračun što je do sada bilo moguće samo na dva datuma (pri predaji godišnjeg i polugodišnjeg izvještaja).

    Podaci se mogu pregledavati u vidu grafičkog prikaza unutar kojeg se pomoću alata za pretragu mogu postaviti određeni kriteriji na temelju kojih se prikazuju željeni podaci ili jednostavno klikom na željeni isječak aplikacija prikazuje rashode odabranog isječka (slika 1), ali i kroz tablični prikaz (slika 2.). Objavljeni podaci prikazani su u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka (GDPR), kao i s odredbama zakona kojim se uređuje planiranje, izrada, donošenje i izvršavanje proračuna te uputa i drugih akata ministarstva nadležnog za financije.

 transp1 m

Slika 1. grafički prikaz pregleda isplaćenih sredstava iz proračuna JLS

 

 transp2 m

 

Slika 2. tablični prikaz pregleda isplaćenih sredstava iz proračuna JLS
Prijava ostvarenja financijskog plana proračunskog korisnika

 

Pritiskom na poveznicu otvoriti će Vam se obrazac za unos ostvarenja financijskog plana na pozicije konsolidiranog nadležnog proračuna:

 Prijava ostvarenja financijskog plana

 

Upute za prijavu i unos ostvarenja preuzmite ovdje:

 

UPUTE 
.
Pwd by Infoprojekt d.o.o.